توجه: این مقاله جالب از سایت فرهنگ امروز در پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی فرهنگ علوم انسانی گرفته شده است. اصل مقاله در سایت مجله ژاکوبین به آدرس زیر در دسترس همگان است.
Gavin Mueller (2014), Liberalism and Gentrification, Jacobin Journal https://jacobin.com/2014/09/liberalism-and-gentrification
لیبرالیسم و اعیانسازی/ گاوین مولر/ ترجمه: فرهاد مرادی
مشکلهای مربوط به اعیانسازی همیشه به عدم مدارای دو طرف تقلیل داده میشود، و به همین خاطر راهحلها نیز معطوف است به انتخابهای اخلاقی و سلوک شخصی. در واقع هر چند هم حضور ساکنین جدید در اخراج فقرا از اجتماعشان مؤثر بوده باشد ولی این همسایههای جدید میبایست تا جای ممکن آدابدان باشند.
اصطلاح «اعیانسازی» نخستینبار در سال ١٩٦٤ و توسط روث گِلَس، جامعهشناس مارکسیست، به کار رفت. وی این مفهوم را برای توصیف مشاهدههای خویش در رابطه با تغییر ساختارهای اجتماعی ناشی از بازار مسکن لندن به کار برد. گلس در مهمترین کتابش، «لندن: جنبههای تغییر»، فرایند اعیانسازی را اینطور تشریح میکند: «وضعیت اجتماعی بسیاری از مناطق مسکونی به خاطر نقل مکان کردن طبقه متوسط به این منطقهها در حال ارتقاست. آنها به فضاهای متعلق به طبقه کارگر میآیند، مقیم آنجا میشوند، کسبوکار راه میاندازند و برای بهبود زیرساختهای [این مناطق] لابیگری میکنند». از این منظر اعیانسازی یعنی اشغال محلههای فقرا توسط طبقه متوسط. به واسطه این اشغال سبک زندگی محله تغییر میکند، هزینههای زندگی بالا میرود و ساکنین قدیمی و فقیر مجبور به ترک محله میشوند. فرایند اعیانسازی، که حالا دیگر به سیاستی جهانی بدل شده است، از همین زاویه مورد انتقاد چپهاست. با این حال، همانطور که در مقاله پیشرو نیز به آن اشاره میشود، لیبرالها قرائت دیگری از این سیاست شهری دارند. آنها اعیانسازی را مترادف با «نوسازی» محلههای قدیمی و آسیبدیده میگیرند و معتقدند ورود خردهفرهنگهایی لیبرالمسلک و اهل مدارا، هم میتواند مؤید نوسازی بافت فرسوده این محلهها باشد و هم موجب کاهش خشونت و آسیبهای جاری در آنها. متن پیشرو ترجمه بخشهایی از مقاله گاوین مولر است درباره اعیانسازی. وی با بررسی نمونه اعیانسازی در شهر دی.سی سعی میکند ارزشهای بنیادین لیبرالیسم را به چالش بکشد. در واقع سؤال اصلی مقاله این است: اعیانسازی چطور به بیاعتبار شدن مدارای لیبرالیستی، فردیت و انتخابهای فردی منجر میشود؟
دانلود فایل ترجمه مقاله لیبرالیسم و اعیانسازی / منبع: مجله ژاکوبن روزنامه شرق
معرفی کتاب: پیدا و پنهان مدیریت طرح جامع تهران
کتاب «پیدا و پنهان مدیریت طرح جامع تهران» به سفارش مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در قالب پژوهشی که توسط آقای سید مصطفی جلیلی انجام یافته است در مهرماه ۱۳۹۹ انتشار یافته است . این کتاب در شش فصل به کندوکاوی در مورد چگونگی شکل گیری و انحلال «نهاد مطالعات و تهیه طرح های توسعه شهری تهران» همزمان با تهیه طرح جامع سوم توسط مولف به صورت مستندی در شش فصل نگارش شده است.
همانطور که در مقدمه این کتاب پژوهشی که کاوشی است در مدیریت راهبردی – ساختاری (جامع) ۱۳۸۶ شهر تهران آمده است، این مستند حاصل مداقه، تأمل و موشکافی وقایع و رویدادهای مختلف فرایند شکل گیری ، تهیه، تصویب، ابلاغ، اجرا و پایش طرح های توسعه شهری ( طرح جامع و تفصیلی ) اخیر شهر تهران بوده که جدای از بررسی گذرای طرح های توسعه شهری مشابه پیش از آن، بازه زمانی بیست ساله ای را حدفاصل سال های ۱۳۷۸-۱۳۹۸ هدف قرار داده است بدین جهت این کتاب را می توان به عنوان سند مکمل طرح جامع و تفصیلی شهر تهران پنداشت.
بدون شک انتشار این کتاب پژوهشی است در قالب واکاوی زوایای پیدا و پنهان چگونگی تشکیل نهاد مطالعات و تهیه طرح های توسعه شهری تهران در دو دهه اخیر از زبان موسسان نهاد، تهیه کنندگان این برنامه ها و کارشناسان مختلف و دست اندرکاران آن می تواند به ارتقائ نظام مدیریت و برنامه ریزی شهری در تهران و دیگر شهرهای ایران کمک شایانی کند.
این مستند پژوهشی همچنین آشکار کرد که بسیاری از اقدامات و تصمیمات مدیران اجرایی که در زمان خود بدون مشارکت و گاها از دید بسیاری غیرشفاف انجام می شود، نمی تواند برای همیشه از دید دیگران پنهان بماند. بدین جهت زمانی خوانندگان می توانند درباره اقدامات انجام شده قضاوت کنند. امیدوارم همانطور که من نیز در مقدمه این کتاب اشاره کرده ام، انتشار این کتاب بتواند نه تنها ما را به اقدامات گذشته در این مسیر آگاه کند، بلکه نقشه راهی برای آینده باشد تا از تجربیات و خطاهای آن درس گرفته تا بتوانیم در آینده ضمن پیشگیری از تکرار مسیرهای پراشتباه گذشته، امکان گفتگوی سازنده و مشارکت حداکثری را برای فرایندهای توسعه شهری را فراهم آوریم.
ورود ممنوع؛ گزارش تحلیلی روزنامه گاردین درباره عرصه های عمومی در لندن و قوانین و مقررات مربوط به آن
عرصه های عمومی نظیر پارک های بزرگ، میادین، خیابانها و پلازها…. که باید قابل دسترس عموم مردم باشند امروزه در بسیاری از شهرها در تملک و کنترل نهادها و شرکت های خصوصی درآمده است. اخیرا روزنامه گاردین در گزارش تحقیقی به این موضوع پرداخته و نشان داده است که شفافیت بسیار کمی درباره نحوه تملک این فضاها و قوانین و مقررات مربوط به آنها وجود دارد و معلوم نیست که نحوه مدیریت این عرصه ها در شهر لندن چگونه است. مالکان جدید این قدر قدرت دارند تا به میل خود کنترل و مدیریت این فضاها را در اختیار خود داشته باشند حتا مانع ارز ورود برخی به این اماکن شوند.
مقاله پیش رو از مجله « تهران شهر» ، شماره ۲ ، دیماه ۱۳۹۸ به این موضوع پرداخته که این گزارش در اختیار علاقه مندان قرار می گیرد. (دانلود مقاله)
بیانیه تهیه شده توسط جمعی از متخصصین پیرامون طرح های توسعه شهری تهران
طرح جامع ۱۳۸۶ تهران در قالب برنامه ریزی راهبردی- فضایی، مرزهای سنتی تهیهی برنامه های توسعه شهری در ایران را پشت سرگذاشت و در زمان خود یک نوآوری محسوب می شده است. از جملهی این نوآوری ها، ورود چشــم انداز، اهداف و راهبردهاى مرتبط و تحقق بخشــنده به آن هــا، تعریف طرح هاى موضوعى و موضعى و شــاید مهم تر از آن ها تدوین و تصویب شــروط تحقق، الزامات اجرایی و همچنین ایجاد نهادها و و تبیین وظایف دستگاه هاى بخــش عمومى، در ســند اصلى طرح جامع بود که پیشتر، بخش هایی از آن در قالــب برنامه ریزى منطقه اى (طرح مجموعه شهرى تهران) نیز انجام پذیرفته بود. لینک خبر از خبرگزاری مهر
جمعی از اساتید شهرسازی در انتها با امضا این بیانیه اذعان دارند که مشکالت شهر تهران بدون مشارکت توأمان مردم و متخصصین امر شهر با مدیریت شهری امکان پذیر نخواهد بود و ارائهی این بیانیه را مقدمه ای در جهت هم اندیشی و همکاری های آتی و عاجل این شهر در زمینه بهبود برنامه ریزی و ارتقای کیفیت زندگی در شهر تهران می دانند. (دانلود متن بیانیه رسمی جامعه مهندسان مشاور درخصوص اظهارات وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم تسهیل فروش تراکم در شهر تهران)
شهرداری با دوچرخه به بیراهه رفته است لینک مصاحبه من با فصلنامه اکسیژن درخصوص اقدامات شهرداری تهران و کلان شهرها در زمینه توسعه دوچرخه سواری